Jernstøberigrunden

Redegørelse

Formål og baggrund

På baggrund af et konkret projekt for nyt boligbyggeri på den tidligere jernstøberigrund er det Kommunalbestyrelsens ønske, at et nyt plangrundlag skal muliggøre omdannelse af tidligere erhvervsområde til by. Dette ønske er i overensstemmelse med kommuneplanens intentioner om fortætning af den eksisterende by. Byomdannelse og fortætning skal medvirke til at skabe en mere dynamisk og bæredygtig by. Samtidig giver fortætning af byen en større mulighed for at friholde det åbne land, og de bynære grønne områder for ny bymæssig bebyggelse.

Området er omfattet af gældende kommuneplanramme 2.C12, der fastlægger en anvendelse til centerformål, herunder boligbebyggelse, med en maksimal bebyggelsesprocent på 90 og et maksimalt etageantal på 8. I rammen foreskrives desuden en etapedeling af udbygning i 2 etaper. Projektet er i overensstemmelse med kommuneplanens retningslinjer og rammebestemmelser, med undtagelse af den fastsatte etapedeling. Kommuneplantillæg 22 vil fjerne kravet om etapedeling hvilket betyder, at hele området kan udbygges samtidig. Den samlede planlægning vil give en bedre mulighed for at lave en helhedsløsning, hvor udvikling og byggemodning kan tilpasse sig markedet, så der kan opføres den type boliger, der er efterspørgsel på.

Forhold til anden planlægning

Statslig og regional planlægning

Det er vurderet, at kommuneplantillægget er i overensstemmelse med den statslige og regionale planlægning.

Kommuneplan 2017-29

Kommuneplantillægget omfatter et areal, der er omfattet af bestemmelserne for rammeområde 2.C12 i Kommuneplan 2017 – 29 for Holbæk Kommune.

I forbindelse med udarbejdelse af projektlokalplanlægning for ny bebyggelse på Jernstøberigrunden udarbejdes nærværende Kommuneplantillæg. Tillægget indebærer alene den mindre ændring, at den anførte notattekst i den eksisterende Kommuneplanramme 2.C12 slettes for så vidt angår etapedeling af udbygningen af området. Kommuneplantillægget ændrer således ikke på afgrænsning eller rammer, så rammebestemmelser omkring anvendelse, bebyggelsesprocent, maksimale bygningshøjder, miljøklasser og etageantal fastholdes.

Det er vurderet, at kommuneplantillægget i øvrigt er i overensstemmelse med den kommunale planlægning.

Eksisterende lokalplaner

Lokalplanområdet er omfattet af gældende lokalplan 2.16, der udlægger jernstøberigrunden til erhvervsformål. Lokalplan 2.16 aflyses for matr. nr. 10 k, 10al, 10l og 9bs Ladegården, Holbæk Jorder, ved den endelige vedtagelse af indeværende lokalplan.

Kystnærhedszone

Området er beliggende inden for den kystnære del af byzonen. Der er udarbejdet visualisering af bebyggelsens påvirkning af kystlandskabet og på baggrund heraf vurderet, at bebyggelsen indgår naturligt i den eksisterende bebyggelse i området, og at der ikke er tale om en væsentlig påvirkning.

Kulturmiljø

Der er udarbejdet en vurdering af Jernstøberiet af Museumsrådet for Vestsjællands Amt, der fremhæver, at Holbæk Jernstøberi udgjorde et interessant Kulturmiljø, idet stort set alle bygninger fra 1918 og frem var bevaret. Bygningernes stand, forurening fra den tidligere erhvervsaktivitet i bygningerne og indretning blev imidlertid vurderet til at være uforenelig med kommuneplanens muliggjorte kommende udnyttelse til boligformål. Der er derfor meddelt nedrivningstilladelse og bygningerne er nedrevet. Udvikler har tilkendegivet, at spor, reminiscenser, inventar og detaljer fra den tidligere anvendelse, søges indarbejdet i den kommende bebyggelse og dennes udearealer, så den tidligere historie og arealets fortid som industriareal videreformidles. På Holbæk Stadsarkiv findes et fyldigt arkivmateriale og Holbæk Museum har en supplerende fotosamling. Ligeledes tænkes områdets veje navngivet med navne som jernstøberivej og brønddækslet som en reference til områdets tidligere funktion og produkt.

Miljøvurdering

Der er foretaget en screening af planforslagenes miljømæssige påvirkninger i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (LBK nr 448 af 10/05/2017). Miljøscreeningen er offentliggjort som bilag til planforslaget.

Ifølge lovens § 8, stk. 2 skal der gennemføres en vurdering af, om planer og programmer kan få en væsentlig indvirkning på miljøet, når disse:
1) er omfattet af stk. 1, nr. 1, og kun fastlægger anvendelsen af mindre områder på lokalt plan eller angiver mindre ændringer i sådanne planer eller programmer eller
2) i øvrigt fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser og kan forventes at få væsentlig indvirkning på miljøet.

Efter § 8, stk. 2, nr. 2 skal planer dog kun miljøvurderes, hvis de må antages at kunne få en væsentlig indvirkning på miljøet.

Planforslagene udlægger området til boligbebyggelse i overensstemmelse med eksisterende kommuneplanramme. Arealet er beliggende centralt i byen og omkranset af eksisterende bebyggelse på alle sider. Dispositionen tilpasser bebyggelseshøjder til omkringliggende bebyggelseskanter, jf. ovenstående beskrivelse af projektet. De centralt placerede punkthuse i bebyggelsen kan opføres i op til 6-8 etager, i overensstemmelse med gældende kommuneplanramme. Der er udarbejdet visualiseringer for belysning af visuelle påvirkninger heraf.

Planforslagene vurderes på baggrund af en screening ikke at kunne få en væsentlig indvirkning på miljøet og vurderes derfor ikke at være omfattet af krav om miljøvurdering af planer, da:

• Realisering af boligbebyggelse indplaceres i et centralt byområde, med omkringliggende fuldt bebygget nabobebyggelse. Der er udarbejdet visualiseringer af visuel påvirkning, der ikke vurderes at indebære væsentlige påvirkninger.
• Der udlægges ikke nye veje eller trafikanlæg, da bebyggelsen betjenes af eksisterende vejadgange. Der er udarbejdet trafikanalyse, der ikke vurderes at indebære væsentlige påvirkninger, ved gennemførelse af de beskrevne tiltag.
• Området vurderes ikke at indebære særlige naturværdier, herunder såvel dyre- som planteliv.

Afgørelsen om ikke at udarbejde miljørapport er offentliggjort sammen med planforslaget.

Høring

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 22 til Kommuneplan 2017-29 for Holbæk Kommune samt Forslag til Lokalplan 1.55 var i offentlig høring fra den 5.3.2020 til den 30.4.2020.

Behandling af høringssvar

Administrationen har modtaget 4 høringssvar til lokalplan 2.95 og kommuneplantillæg nr. 22 i høringsperioden.
Du kan se behandlingen af høringssvarene her:

Oversigt over forslag og bemærkninger fra høringsfase samt administrationens indstilling hertil

Rammer

Følgende nye rammeområder bliver udlagt i tillægget:

2.C12 - Jernstøberiet

Følgende rammeområder bliver aflyst ved tillæggets endelige vedtagelse:

2.C12 - Jernstøberiet